Pälsängel - kofta


Pälsänglarna ratar de billigaste och tjockaste ylleplaggen, de som vore lätta att laga utan att hålen märks. De finaste, det vill säga de tunnaste och dyraste favoriterna däremot… Det exklusivaste yllet, kashmir, är ull från getter som lever i kallt klimat. Namnet kommer av regionen Kashmir som ligger i norra Indien, men merparten av världens kashmir kommer idag från Inre Mongoliet. I Mongoliet köpte jag en mössa av kamelull. Den förädlade kamelullen är mycket lätt och uppskattas för sin gyllene glans och för sin varma känsla. En fullvuxen kamel producerar årligen omkring fem kg ull. Min mössa är verkligen lätt och varm, men den kliar medan kashmir är obeskrivligt lent. Den kashmir som har högst kvalitet är underull som kommer från getens hals. Inom kläder och mode utgör halsen ett intressant gränsområde mellan den klädda kroppen och det nakna ansiktet. Jag har länge särskilt önskat mig en halsduk i kashmir, men produktionen av kashmirull är ur ett miljöperspektiv inte helt oproblematisk; getterna sliter loss gräset med rötter och allt, vilket leder till att gräsmarker blir öken.

 

Jag har en tätstickad ullkofta sedan länge, som efter en tid visade sig vara perforerad med en mängd hål. Hålen är små, men inte obetydliga. Larver orsakar ätskador på yllesaker. Födan placeras i munhålan, käkarna öppnas och stängs för att krossa födan. När födan är tillräckligt sörjig pressas den ner med en vågrörelse med tungan i matstrupen. Där sker en sväljreflex, så att födan sedan trycks vidare till magsäcken. Denna procedur fortsätter tills födan är slut eller larven känner sig mätt. Man kan se på hålets form om det varit en mallarv eller en pälsängellarv; mallarven biter av många textilfibrer åt gången och skapar därigenom ludd runt hålet. Pälsängellarvens hål är däremot klart definierad. Hålen på min kofta var distinkta och uppenbarligen hade pälsänglar sett till att bli ordentligt mätta. Man kan antingen framhäva eller dölja vissa saker och när det gäller hål i kläder försöker man dölja ett hål så gott det går, som om de aldrig ens funnits. Om yllet är riktigt tunt är det nästan omöjligt att laga det snyggt och jag beslöt mig slutligen för att göra precis tvärt om. Kamouflage används både som skydd från att upptäckas och för att göra det svårare för en angripare att "fatta vad det är". Trender uppstår och skapas på ett flertal olika sätt. Ibland uppstår de hos individer som utan syfte att skapa en trend, gör något som blir uppmärksammat av andra. Koftan har väckt uppskattning genom åren (jag broderade noppor över hålen 2001). Färgglada klickar ligger som ett stänk, ett lågmält glitter, ett smått surr på en palett. Jag minns särskilt på en kräftskiva på Konstakademien att min kofta var ämne för uppmärksamhet.

 

Somliga tror att vi alla har en skyddsängel som vakar över oss dag som natt, och det är också en vanlig tro att man efter döden blir hämtad och ledsagad till himlen av änglar. Egentligen heter det inte ens pälsängel, men jag kommer att fortsätta att säga så.

Marja-leena Sillanpää.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0