Konsert - Phill Niblock


Phill Niblock med Allison Cameron23 okt Plats - The StoneAvenue C & East 2nd Street10009New York, NY, US
Phill Niblock med Thomas Ankersmit
19 nov Plats - St. Leonard´s ChurchShoreditchW1 London, UK


The Stone skyltar inte med sina spelningar, bara en diskret skylt på dörren i gathörnet. Inget tyder på att något storslaget ska ske där inne. I dörren 10 $ med plats för 50 personer att sitta. Vi kom två minuter för sent. Jag stod längs väggen.
Om man tänker sig en amerikansk variant fast här är Jean-Louis Huhta något yngre, Anders Lindsjö har blivit mullig, Pär Thörn är smalare, tillsammans med en fantastisk kombination av Sten Hanson och Freddie Wadling.Om man tänker sig denna kvartett på stolar i rad med varsin elgitarr i knät.Det framgår ingenstans vilka de här personerna är.Ingen av dessa herrar är Phill Niblock; han själv sitter längst fram i publiken med en dator framför sig.Jag vet inte hur spännande det här kan tänkas låta, men låt mig utveckla.Liknelserna som först slår mig är naturligtvis rent ytliga, men kombinationen är egentligen underbar. Jean-Louis Huhta oslagbar i sitt område. Jag minns särskilt ett dansstycke som spelades upp på en liten dator med en jäkligt snygg video som senare visades storskaligt på Fylkingen. Jag har bara hört Anders Lindsjö en gång, men den spelningen var oförglömlig. På utställningen Gråzoner på Ystads konstmuseum, där jag själv deltog med installationen Nio kyrkogårdar, läste Kristofer Flensmarck en gripande text med toner av Anders Lindsjö. Det hela var hårresande.Pär Thörn kan man ge hur många hyllord som helst (och ingen som känner till min recension av Alla platser där du inte läser detta eller har kännedom om mina samarbeten har undgått att jag har viss inblick i Pär Thörns arbeten). Slutligen Sten Hanson och Freddie Wadling i en och samma person! Som skönheten och odjuret eller som himlen och helvetet eller som när brillians, intelligens och det känsligaste av allt känsligt får mötas. Inget av detta fanns att höra på The Stone denna söndag kväll, men jag lovar att där uppstod en annan grym stämning. En ridå av sprängfull drone.

Om vi tänker på de få scener i Sverige med experimentell musik har det varit och är mansdominerat.Det har nästan känts löjligt.Var är brudarna?Varför är det så ytterst få tjejer som medverkar.Varför är jag bara en av få kvinnor i publiken.På den här konserten var det snubbar på scenen, men uppfriskande blandat i publiken. Det här är nämligen inte en upplevelse för en viss sort. Det här är till för precis alla som har öron att höra med, likväl för oss som gillar den här typen av musik. Det kanske inte är viktigt... eller ens intressant för de flesta av oss, men jag tyckte om det.
Under veckan kommer fler konserter.Jag kommer inte gå på alla, men nästa söndag är jag på plats igen:Experimental Intermedia / XI Records at the Stone, curated by Phill Niblock.

25 Tue 8             David Watson
10            Michael Schumacher
26 Wed
8             Ellen Band
27 Thur
8             Al Margolis
10            Peter Zummo
28 Fri
8             Mary Jane Leach
10            Annea Lockwood
29 Sat
8             Lois V Vierk
10            Byron Westbrook
30 Sun
8             Gen Ken Montgomery
10            Charlie Morrow


Marja-leena SillanpääNYCDu kan själv gå in på hemsidan om du är nyfiken på The Stone.Du kan själv gå in på hemsidan om du är nyfiken på Phill Niblock.

Tamburmajor - en gåva


Tamburmajor

Björn Dahlberg

Tomas Olander

 

Tamburmajor eller tambourmajor är förste trumslagare.

Det är benämningen på den person som med en stav anför en musikkår i marschformation. Sommaren 2007, när KREV annekterade Isola di san Michele (dödens ö), väcktes jag av turister nere på gatan och samtidigt kom en dröm om ett ljud som innefattar en marschformation. Den egentliga benämningen inom svenska försvaret är taktofficer, regementstrumslagare, flottiljtrumslagare eller flaggtrumslagare.

 

Man kan också kalla en form av klädhängare för tamburmajor.

I min arbetslokal står en tamburmajor tack vare två personer.

 

Jag är konstnär, men även lärare på Örebro konstskola. Tomas är konstnär, men även lärare och vaktmästare tillsammans med Björn som också är vaktmästare och lärare på Örebro konstskola. Vi är alltså arbetskamrater. När jag i våras höll i en skulpturkurs, hade dessa två hjälpt mig med att skaffa de möbler som deltagarna skulle få arbeta med. Jag råkade knysta att jag själv varit på jakt efter en tamburmajor en längre tid. Det fanns behov av att hänga ytterkläderna någonstans i min nya arbetslokal i Stockholm. Redan nästa morgon står det en och väntar på mig. Att vänta är att avstå från att göra något under en viss tid vilket ofta innebär att stanna kvar på en viss plats, vanligen för att det lämpliga tillfället först inträffar senare. Björn hade på sitt typiska vis trollat fram min önskan.

Denna tamburmajor var av klassisk modell och jag lovar att någon var glad som en trumslagare och tambour är det franska ordet för liten trumma (!) och en galge har olika betydelser (det kan vara en anordning för avrättning eller en annan anordning på båtar, men jag syftar på det redskap som underlättar klädförvaring) och en gåva kan vara oerhört värdefull att få även om det fattas några knoppar.

1. Knopp är förstadium till en blomma innan den har slagit ut.
2. Knopp är huvud, skalle.
3. Knopp är handtag format som ett klot.
4. Knopp är en dekorativ avslutning på ett rör eller en stolpe.

Tamburmajoren var märkligt borta i flera dagar, men när den kom tillbaka fattades inga knoppar. Tomas hade på sitt något typiska vis trollat fram nya. Träsnide är ett vitt begrepp som omfattar någon form av bearbetning av trä med verktyg till något slags estetiska objekt.

 

Axel Robert Petersson var mest känd som Döderhultarn. Han föddes 1868 i Döderhults socken i Småland och dog 1925. Han var träskulptör. 1868 var ett skottår som började på en onsdag och skrivmaskinen uppfanns då av Christopher Scholes. 1925 var däremot ett normalår som började en torsdag. Nu på torsdag kommer Emelye Leffler, en fd elev på Örebro konstskola, till New York. 1925 återtar Norges huvudstad Kristiania det gamla namnet Oslo. Strax därpå meddelar Benito Mussolini att han tar diktatorisk makt över Italien. Men i Oslo var Grandia och tillverkade träskor i en park våren 2005 och för ett par veckor sen blandades Grandias elixir i en Italiensk kanal. Stalin avskedar Trotskij som krigskommissarie i Sovjetunionen 1925 och den svenska riksdagen avslår förslaget om likalön för kvinnor i stalig tjänst. Göteborgs nya konstmuseum invigs av prins Eugen och exakt 40 år innan jag föds dvs 7 april 1925 brinner ett bomullsspinneri ner.

Det här är egentligen inte någon recension om en tamburmajor. Inte heller om Grandia, träsnide, bränder eller ett årtal.

Det här är en berättelse om två personer som knappast var tilltänkta 1925, men som sedan en tid gör världsskillnad för alla som befinner sig på en viss konstskola.

Varje dag.

 

Marja-leena Sillanpää.

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 


Konst - Tilda Lovell

Tilda Lovell
Utställning Action Re
13 okt - 13 nov
Galleri .NO
251 East Houston Street
NYC

Tilda Lovells tuschmålningar är säregna där det morbida och sublima samsas.
Surrealism beskrivs lättast som drömbilder.
Under frånvaron av all förnuftskontroll och alla estetiska eller moraliska avsikter har slumpen låtits inverka på skapandet som för övrigt varit ett återkommande moment hos Tlda Lovell genom åren. Brutalt och delikat är nålar instuckna i benkonstruktionen, likt insekter som hålls på plats.
Glöd avger svartkroppsstrålning, men utan lågor.
Små naturliga hålrum trots allt stora nog för en människa att tränga sig in.
En del hävdar att hålrum måste ha en mörkerzon, det vill säga någon del där dagsljuset inte tränger in.
Tilda Lovells benknotor är upplysta. Ljusstrålar kan komma från en måne. 
Grottor är intressanta ur många aspekter, förutom det utmanande att ta sig fram kan man hitta ben av utdöda, lämningar efter förhistoriska människor eller ovanliga djurarter.
Underjorden är allt som finns under markytan, men det vi ser svävar här.
Amerikanska forskare har lyckats uppmäta en kvantmekanisk kraft som får objekt att sväva. Begreppet mörk materia förklarar hur galaxer kan hålla samman och inga tecken tyder på att rymden skulle ha ett slut.
Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna.
Man kan tänka sig att hitta den unge Gunnar Ekelöf sittande, stirrande i ett hörn. Han skulle troligen trivas, för snarare än att ta fasta på någon särskild teknik eller något särskilt medium, utmärker sig Tilda Lovells skapande med referenser till vår inbillningsförmåga. Det är där vi upplever poesin.
Olika typer av ljuskänsliga organ finns genom nästan hela djurriket.
Mer komplexa ögon används för att ge ett synsinne.
Vissa har ögonen på olika plan och får därmed två separata bilder.
Och med högre mullhalt kallas det för Svartmylla.Dessa är små och placerade i en lång radda (se nedan) som bildar ryggraden, en kotpelare som sträcker sig knota för knota, från kraniet till svansen. Var och en för sig funkar faktiskt precis lika bra och känns ovanligt fräscha (se ovan).
Jag minns inte titeln.
Men det ligger en tub med färg i min låda som heter "bone black".
Man kan föreställa sig att åtminstone bakgrunden heter just så.Det är ett handfull andra konstnärer som också ställer ut samtidigt med Tilda Lovell.
Dessa lämnar jag helst till någon annan.
Marja-leena Sillanpää
NYC 2011.
"En konstnär kan använda sig av allt – en plump, en linje, den mest konventionella eller okonventionella symbol – för att säga vad han vill ha sagt."
Marcel Duchamp


Jag är ledsen att jag missar utställningen på Konstakademien med Marcel Duchamp, men se den du om du kan!


abc kitchen - organisk mat

ABC kitchen
35 east 18th street (mellan broadway & park avenue)
new york 

Om man är i New York City och vill vara med om en matupplevelse, både estetiskt och visuellt, kan man boka bord på ABC kitchen. Man behöver verkligen boka sitt bord; det är populärt särskilt på helgerna. Där erbjuds och serveras uteslutande organsik mat dvs ekologiskt närproducerade råvaror. I maj 2011 fick köket titeln "the best new restaurant of 2011 by the James Beard Foundation".
Det som kan slå en när man bor här är att man faktiskt bor i ett Dr. Jekyll och Mr. Hyde-samhälle. Dr. Jekylls vänner blir förvånade när denna respektabla doktor börjar umgås med en konstig, ful, liten man. Det visar sig att det är Dr. Jekyll själv efter att han intagit ett egenhändigt uppfunnet elixir, som tycks släppa fram hans mest primitiva och brutala sidor. Dr. Jekyll blir beroende av att kunna göra vad han vill i någon annans skepnad. Förvandlingens lockelse är för stark och han kan inte sluta använda elixiret. Ett elixir finns som en flytande vätska hos Harry Potter och kan ha många olika effekter på den som dricker det, allt ifrån att bli starkare till skydd mot eld. Hur bra någon är på att göra ett elixir handlar om att tillsätta den exakta mängden ingredienser i den exakta ordningen. Detta ägde rum vid Canal Grande i Venedig denna sommar då den rätta mängden flodvatten och Proscetto blandades inför vittnen till Grandias Elixir. Berättelsen om Dr. Jekyll och Mr. Hyde handlar om människans inneboende förmåga till både ont och gott. Man kan handla gott i NYC dvs ekomat i specialaffärer eller beställa fantastiskt nyttig mat. Sedan bakom nästa gathörn står man ansikte mot ansikte med supermarkets som kulminerar i ondska med så mycket socker även i mat som man minst anar tillsammans med flott-oset från olika Diners.

Organisk-biologisk odling är en form av ekologisk odling som skapades på 40-talet av schweizaren Rusch. Enligt honom är det viktigt att skapa en levande jord med hög mikrobiologisk aktivitet. I Sverige har föreningen FOBO sedan 1977 arbetat med att sprida kunskap om ekologisk odling. Förbundet bildade KRAV 1985.
GOBO på 401 Avenue of the Americas serverar inte ekologisk mat vad jag känner till, men det är vansinnigt god asiatisk mat; helt vegetarisk och det mesta går även att få glutenfritt.

Abc kitchen känns behagligt sval och så genomtänkt att det blir en smula torrt, men knappast tråkigt. Till köket finns en enorm butik med flera våningar upp i huset. På taket sägs restaurangens trädgård finnas med kryddodlingar och mikrogrönsaker. Bardisken kommer från en gammal kyrka. De udda silverbesticken och småfaten smakfulla seconhandfynd uppblandat med den stramaste glasuppsättning och handgjort porslin.
Jean-George Vongerichten är fransman och äger förutom Abc Kitchen 40 olika ställen i hela världen. Vad man än tycker om just det eller om stilen på restaurangen, kan man inte annat än njuta av maten. Goddamnit (!) det var den godaste pastan jag ätit i manna minne och ändå var det inte länge sen jag spenderade en vecka i pastans hemland.


Marja-leena Sillnapää.
NYC 2011.


Tack Gunilla Ringborg och Roger Skjöd för att Ni bjöd med oss dit!VFO - cd

 

VFO

Välfärdsorkestern 2011

(Lise-Lotte Norelius & Sören Runolf)

FYCD 1033

 

Det här är två profisionellt erkända ljudkonstärer, som dessutom har lång erfarenhet av sammarbetet sinsemellan. Jag skulle vilja kalla dom för radarpar. Det finns inget samarbete som jag är lika nyfiken på i sammanhanget. Både skivan som sådan som levererades till min sommarstuga en mild sommarkväll och dess innehåll uppfyller alla mina önskningar som jag inte ens visste att jag hade.

Det förekommer att konstnärer väljer bort titlar och verken får heta "utan titel".

Det tycker jag är lite snålt och bekvämt. För mig är titlarna en viktig del i arbetet. Det tycks gälla även VFO.

 

1. I skärgården 1

Skärgård är en samling av skär och öar med omgivande vatten. En skärgård är en typ av arkipelag. Den senare termen kan användas om en större samling av öar oavsett storlek, medan en skärgård domineras av smärre öar. Dess motsats är öppen kust.

 

2. Den svenska välfärdens bleknande gloria

Gloria kan vara ett kvinnonamn, en helig symbol, ett optiskt fenomen, en låt med Carola Häggkvist eller en annan låt av U2, ett mönster bl a på tapeter, en före detta biograf på Folkungagatan i Stockholm och ett tyskt skivmärke från 78-varvaren.


3. Midsommar på aspö

Aspö är en ort i Vetlanda, men även en ö i Karlskoga skärgård, men även en ö i Värmdö, men även en ö nära Utö i Haninge, men även en halvö på Tosterön, men även en socken i Strängnäs, men även en ö i Korpo och en ö i Kotka stad. (de två sistnämnda i Finland)


4. Gubben

Det finns några olika stereotyper för äldre män. Den mest positiva är "den gamle mannen" som är så klok att han är en symbol för vishet. Ytterligare en gubb-stereotyp är "den sure och otrevlige gubben" som ständigt gnatar och borde vara den som syftas till i stycket "Gubben". Därutöver finns "den skröplige gubben" som mödosamt hankar sig fram med en käpp och knappt kan tala eftersom han är tandlös. "Stålfarfar" är en gubb-stereotyp som vid första anblicken ser ut som "den skröplige gubben", men som sedan visar sig vara väldigt vital.

 

5. Nobä

Dess exakta innebörd är osäker.

Men stycket är min egna favorit.

Den är stökig på det där sättet som får mig att flina.

 

6. I skärgården 2

En öppen kust är en kuststräcka som saknar skärgård. 

 

7. Lapskojs

Skala potatisen och skär i tärningar. Koka potatis och kött i spadet tillsammans med kryddorna i 15-20 minuter så att potatisen blir mjuk. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten efter att potatisen har kokat upp en stund. Ta bort kryddorna. Lägg i en smörklick. Mosa potatisen och köttet. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med lingonsylt, rödbetor och saltgurka.

 

8. Gristrött

Tröttehet är en naturlig känsla som betyder att man behöver vila. Det gäller att hitta en balans mellan aktivitet och den där vilan. Att kombinera sömn med att äta vettigt, motionera, undvika sömnmedel och rökning samt dricka måttligt med alkohol motverkar trötthet.


9. Lustgas

Lust är en känsla som präglas av en stark längtan efter något som ger stor tillfredsställelese.

I en gas rör sig var och en av de ingående molekylerna (och i vissa fall atomer) helt oberoende av de övriga.


10. Dagens nyheter

Nyheter, fördjupning, sportnyheter, ekonominyheter, utrikesnyheter, debatt, ledare, kultur, webb-tv och bloggar.

 

11. Tv-kväll

Kväll kallas tiden omkring solnedgång då nattens verksamhet inleds. The Sten Hanson Festival pågick först på Moderna Museet och fortsatte på Fylkingen under kvällen (9 okt 2010). Bland artisterna syntes bl a Välfärdsorkestern som framförde ett ljudverk i form av en tv-kväll kan man säga med hjälp av en tv-monitor och popcornskål.

 

 

Sören                                                        Lise-Lotte

 

läs även thomas millroths recension på soundofmusic

 

läs även kjell alinges tankar på sr

 

 

 

 


RSS 2.0