Ilmar Laaban - poesi & ljudpoesi


Ankarkättingens slut är sångens början av Ilmar Laaban.
Ljudpoesi 1944-1993. (1998)
Utgiven på Kalejdoskop förlag i samarbete med Fylkingen.
Förord av Sune Nordgren och introduktion av Teddy Hultberg.

 

Titeln i blänkande koppar på mossgrön botten. Botten kan avse den nedre eller undre sidan av något i motsats till toppen. "Vi ses på bottenplan" var en installation med teckningar som visades i samband med utställningen "I stället för ljud" på Röda sten i Göteborg 2006. Där uppstod betagenhet, tycke, vänskap, intresse, ömhet och tillgivenhet. Vi kan även kalla det för en förälskelse som raskt tog en djupare vändning. Det var inte just då jag hörde talas om Ilmar Laaban, men det var sannerligen början på en grundsten, en tårtbotten, fröet eller förordet som tog ny sats i livet i motsats till slut.

Ankarkättingens slut är sångens början av Ilmar Laaban är påkostad i det lilla formatet. På cd´n läser en mansröst poesi precis på det där sättet man inte vill höra poesi läsas. Hopplöst, men... ändå. Efter ett tag, redan i det tredje ljudstycket, infinner sig något trots allt. I samma stund ändrar omslaget skepnad. Koppar mot mossgrönt är kanske inte alls så dumt?

Ankarkättingens slut är sångens början innehåller femton ljudupptagningar av dikter som Ilmar Laaban framför själv presenterat tillsammans med en booklet; en liten inbunden bok på ca 50 sidor. Dessa innehåller handskrivna texter och foton på författaren/ konstnären Ilmar Laaban. En ganska märklig eller "kufig" person får man känslan av, så vem var han? Det står inte särskilt mycket om själva författarskapet på Wikipedia, men det finns omfattande texter bl a av Teddy Hultberg i boken för bättre inblick.

Den första uppläsningen heter "Att leva fritt eller dö" och Ilmar Laabans sätt att säga "dö"... och i "i revolutionens snö" finns ett vibrationsljud... och kombinationen av franska, estniska och svenska låter stundtals som polyglot... och så fotot på honom uppe i Notre Dame taget 1981... allvarligt ser han mot kameran eller Aino... och det handskrivna ger oss en möjlighet att hänga med likt egensinniga noter... och så ibland i vissa stycken kommer jag att tänka på Tony Clifton och då blir det riktigt kul...!

Det har berättats långt innan jag fick möjlighet att lyssna på denna cd, att han hade ett speciellt sätt att läsa sina texter på, att det lät som ett eget språk. När jag fick höra korta imitationer så att jag skulle förstå (man kanske kan beskriva det som att man har en bit het potatis i munnen samtidigt som man försöker få fram orden) så låter det egentligen inte alls som på cd´n. Har man inte tagit med det mest extrema? Och i så fall; varför inte... Jag skulle vilja höra mer av just det.

Ilmar Laaban dog år 2000, 79 år gammal. Det har sagts mig att han slutligen talade precis som sina uppträdanden, efter en stroke. Att han liksom blev sin egen poesi. Jag önskar att det alltid fick sluta så.

Marja-leena Sillanpää.

 


Lesley Gore - You Don't Own Me

*
Lesley Gore var en av de största kvinnliga popartisterna under det tidiga 60-talet. Hon slog igenom som 17-åring, men denna recension har inget med det att göra. Det har istället just med Lesley Gore i just den här låten att göra; You don´t own me.
Att vara Lesley Gore - You Don't Own Me, kräver inte en särskild sångröst eller att uttrycka vackra ord likt klyschor. Att vara lite Lesley Gore - You don´t own me, är att vara sig själv t ex att klä sig i precis vad som helst och ändå vara fullständigt trovärdig.
Det finns en paroll som är Lesley Gore - You Don't Own Me som Grynet (Elin Ek) myntade "Ta ingen skit".
Det finns en annan paroll som är Lesley Gore - You Don't Own Me som Sten Hanson myntat "Skärp dig för fan".
Det handlar alltså inte om att vara eller se ut på ett visst sätt. Det borde egentligen inte ens handla om att ha ett visst kön. Alla skulle kunna bli Lesley Gore - You Don't Own Me, men det är säkert en fördel att redan ha en hel del av det i ryggraden tidigt. Se och hör den om och om igen, det är något med hur hon sjunger texten. Det kan ses som banalt bara för att det är popigt 60-tal och en ung tjej med tillgjorda lockar som sjunger. Men det här är viktigt. Gifter kan lagras i hårstrån i åratal, men vi har alla chanser att ändra på allt med avgiftning. De flesta människor är ovilliga att kompromissa om sådant de tycker är rätt och riktigt. Värderingar är i regel väldigt permanenta och har ofta grundlagts tidigt i livet. Och kanske har man investerat för mycket i sina övertygelser för att ge upp dem. Samtidigt: får någon tillfälle att bearbeta även det man länge tagit för givet och hållit som sant och gott, kan vederbörande vara öppen för en omprövning om man har något att vinna på detta och om man erbjuds en möjlighet att ändra sig utan att det känns förnedrande. Det vi alla vinner med att bli mer Lesley Gore - You Don't Own Me, är att det inte behövs några knytnävar eller höjda röster som gapar ner med gubbarna. Vi kan samsas, jo visst, vi kan samsas. Om alla förstod att vi har alla samma värde, att ingen äger någon annan, att alla ska kunna uttrycka sig... då blir alla precis alla vinnare till slut.
Att äga anses fint i vår tidsålder. Men att vara ägd; hur skulle det kännas?

äga subst. ägovidd, besittningmarktomtteglottfastighetegendom
verb 1 rå om, hainnehabesitta, förfoga över, råda över, ha i sin ägo, vara ägare till 2 vara berättigad att,  3 ägarum händainträffaförsiggåske

*
Jag känner tre personer som lever på var sitt håll. Jag skulle tro att de är ovetande om varandra, men de har en sak gemensam; de är Lesley Gore - You Don't Own Me. Det handlar om självständiga personer med integritet och en obunden position tack vare ett gediget kunnande på sitt område. Det handlar om personer som har förstått vitsen med relationer och det fina med livet i samarbetet med andra.
Se det här klippet på youtube
http://www.youtube.com/watch?v=CmOrWG2FTbg&feature=player_embedded
och ditt liv kanske får ett nytt skimmer. Kanske är även du Lesley Gore - You Don't Own Me?
Om du vill får du låna mina; Sophia Söderqvist i Göteborg, Sara Elggren i Stockholm eller Jenny Högström i Skåne. Det här är nämligen personer man vill ha i sitt liv på ett eller annat sätt.
Marja-leena Sillanpää.

tack tacksamhet, erkännande, erkänsla, uppskattning, gottgörelse, gratifikation; tacksägelse, lov, pris

*
RSS 2.0