Väntsal - VagnhäradVagnhärad - järnvägsstation och väntsal.
Öppen
vardagar 6-18
helger 8-18

Det kan hända att man måste byta buss i Vagnhärad och få vänta. Det är inte spännande där. Särskilt inte om man redan flera gånger besökt Vagnhärads kyrkogård och den trånga Pressbyrån har lockat färdigt med sitt torftiga sortiment. Men efter många år av att ruggig stå i busskuren upptäcks plötsligt en väntsal!
Vagnhärad är en tätort i Trosa kommun som har sitt ursprung i en järnvägsstation, men Vagnhärad nämns första gången 1350 som Wanghæradh. Det är ett bygdenamn som innehåller härad i betydelsen "bygd". Enligt ortnamnssägnen kommer sig namnet av att diligenskuskarna bytte häst och vagn på sin resa mot Stockholm och det är alltså här den finns; en bevarad väntsal. Du går in från järnvägssidan, dörren finns mitt i järnvägsstationen till väntsalen som kung Gustaf V använde vid sina sommarbesök på slottet Tullgarn.
Väntsalen är enkelt funktionell. Här är varmt, här finns uttag för mobilladdaren och toaletten är ren.

varmt
är hög temperatur
det är gott med varmt bröd
ett hjärtligt varmt välkomnande
har ju själv talat mig varm om vikten av att stödja t ex greenpeace
ylle håller värme bra
ta på en riktigt varm jacka om du ska åka norrut
en antonym till kallt

sten
elektricitet är ett fysikaliskt fenomen
grunden är att materia kan ha en elektrisk laddning
fenomenet tar sig uttryck i välkända former
såsom blixtar och statisk elektricitet
liksom i elektromagnetiska fält
ordet kommer av det grekiska ordet för bärnsten

toalett
cinderella är ingen mulltoa
utan en toalett där restprodukten blir ren aska
utan vatten- eller avloppsanslutning
utan hantering av latrin
utan tank eller kompost
utan lukt
utan flugor
utan kemikalier
varför har vi inte cinderellan
En toalett eller toa är en anordning med uppgift att uppsamla och vanligen även avlägsna kroppsligt avfall t ex skit. Ordet toalett används även om det rum där anordningen finns och härrör från franskans toilette. A History of Shit skrevs 1978 av fransmannen Dominique Laporte; den finns i en sammetsliknande utgåva från 2000 i vår bokhylla. Boken tillägnades en egen föreläsning av Maja Hammarén på Damernas Paradis på Färgfabriken den 14 sept (Emile Zolas roman Damernas paradis finns däremot inte i bokhyllan). Besökare fick börja med att doppa sina händer i chokladmousse, därefter sätta sig på dynor på golvet och höra en tämligen lång föreläsning. Det var underhållande. Maja Hammarén gjorde mig glad. Även kaffet. Hon var inbjuden som en av några kompletterande delar till utställningen Den Gudomliga boutiquen av Katarina Elvén och Karin Lindh. Om själva utställningen som pågår t o m 16 oktober kan kort och gott sägas; gå och se den, den är underbar.


(klappgröt)                              (pandoras ask)

Vidare kan nämnas att väntsalen i Vagnhärad helt går i en klappgrötsnyans. Om klappgröt och riktigt mycket champagne skulle blandas kan man säkert tillslut få fram en av Petra Axelssons nyanser av Scented Lights of Paradise, som också framfördes på Damernas Paradis. En svartlackad låda bars fram med nio diaramor. Väntsalen är möblerad med blanksvarta bänkar och bord. Om vi befann oss på 70-talet när jag var tonåring, skulle den här oasen vara ett givet gäng-häng. Men nu är salen tyst och nästan sakralt stilla.
Klappgröten är en fluffig gröt gjord av vatten, mannagryn och saft (eller sylt). Utanför Danmarks västkust finns en ö som heter Sylt, men vi vill hellre besöka Sankta Helena. På Sankta Helena finns endast hamnar och ingen flygplats, vilket gör ön till en av de mest svårtillgängliga bebodda platserna som finns. Där torde finnas en väntsal. Det låter skönt.Väntsalen i Vagnhärad 2011.
Marja-leena Sillanpää.
TV-serien Hedebyborna spelades till största delen in i trakterna kring Vagnhärad, men Vagnhärad blev riksbekant 1997 när marken under ett flertal hus belägna intill Trosaån gav vika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0