Magisk plats - sten

Magisk plats – sten
foto: Marja-leena Sillanpää

 

Det finns magiska platser i allas liv antagligen som på olika vis talar till något välkänt vi varit med om eller något okänt vi tilltalas av. De flesta av dessa platser hålls hemliga eller visas möjligen endast för få utvalda. Det kan nämligen vara ett misstag om platsen visar sig vara helt vanlig för någon annan och därmed förlorar något av magin. De riktigt magiska platserna är inget som ströslas till oss och det gäller att vårda sådana platser i vårt minne.

Helt nära Hornstull finns ett stenblock, ett stycke berg som liksom svävar mellan två mindre berg. Ett smalt träd ser ut att glida i sin strävan uppåt längs den gigantiska stenen. Det ser magiskt ut; magik har beskrivits som förhöjd verklighet och den realistiska skildringen kryddas med surrealistiska, absurda eller övernaturliga inslag och stenens egenskaper förstärks på så vis för magisk användning som ger karaktärsstyrka och motar vår fruktan som kanske egentligen rör ens inre. Stenen står för självständighet för att stenar i årtusenden har använts i magiska syften. Det finns en lång tradition av att ge stenar ett symboliskt värde för att låta det påverka det undermedvetna. Detta förbund med den kraft som allt levande (inkl. stenar) besitter gör stenarna till utmärkta redskap. Den magiska stenen i det här fallet ser ut att kunna vara granit. Utan att jag på något sätt ser mig som expert på sten, har jag tillverkat några stenböcker och ett gäng egna gravstenar (2004) som idag bl a finns i en skulpturpark i Skåne med titeln ”min egen kyrkogård”. De är gjorda i Italiensk vit marmor, kolmårdsmarmor, svart diabas samt olika nyanser av just granit. Granit symboliserar den gudomliga urkraften inom oss och ger oss lust, styrka och mod. Graniten symboliserar även hängivelse och förmågan att stå fast vid sitt ord stadigt förankrad i den fysiska verkligheten.

 

Den här magiska platsen med stenen finns på Långholmen. Långholmen var i många år Stockholms fängelseö. Öns namn återfinns första gången i ett bevarat dokument från 1400-talet. Fram till 1647 tillhörde Långholmen kronan, då drottning Kristina donerade ön till Stockholms stad. På 1800-talet upptäcktes en silverskatt med tyska mynt, präglade på 900-talet. Den 8 augusti 1993 havererade ett Jas 39 Gripen på Långholmen vid en flyguppvisning. Piloten sköt ut sig och klarade sig oskadd, endast en person på marken fick brännskador. På haveriplatsen, strax nedanför Västerbron, finns ett träd som fortfarande bär spår av hettan. Men jag skulle inte säga att det är en riktigt magisk plats.

Den magiska stenen däremot…

 

Det är inget större problem att finna stenen på sin promenad runt ön. Då kan man samtidigt fika på cafét under sommarsäsongen i Bellmans museum som drivs av Lasse Helgö. (Han som startade Lasse i Parken sommaren 1987 men flyttade över till Långholmen våren 2006.)

Marja-leena Sillanpää.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0