abc kitchen - organisk mat

ABC kitchen
35 east 18th street (mellan broadway & park avenue)
new york 

Om man är i New York City och vill vara med om en matupplevelse, både estetiskt och visuellt, kan man boka bord på ABC kitchen. Man behöver verkligen boka sitt bord; det är populärt särskilt på helgerna. Där erbjuds och serveras uteslutande organsik mat dvs ekologiskt närproducerade råvaror. I maj 2011 fick köket titeln "the best new restaurant of 2011 by the James Beard Foundation".
Det som kan slå en när man bor här är att man faktiskt bor i ett Dr. Jekyll och Mr. Hyde-samhälle. Dr. Jekylls vänner blir förvånade när denna respektabla doktor börjar umgås med en konstig, ful, liten man. Det visar sig att det är Dr. Jekyll själv efter att han intagit ett egenhändigt uppfunnet elixir, som tycks släppa fram hans mest primitiva och brutala sidor. Dr. Jekyll blir beroende av att kunna göra vad han vill i någon annans skepnad. Förvandlingens lockelse är för stark och han kan inte sluta använda elixiret. Ett elixir finns som en flytande vätska hos Harry Potter och kan ha många olika effekter på den som dricker det, allt ifrån att bli starkare till skydd mot eld. Hur bra någon är på att göra ett elixir handlar om att tillsätta den exakta mängden ingredienser i den exakta ordningen. Detta ägde rum vid Canal Grande i Venedig denna sommar då den rätta mängden flodvatten och Proscetto blandades inför vittnen till Grandias Elixir. Berättelsen om Dr. Jekyll och Mr. Hyde handlar om människans inneboende förmåga till både ont och gott. Man kan handla gott i NYC dvs ekomat i specialaffärer eller beställa fantastiskt nyttig mat. Sedan bakom nästa gathörn står man ansikte mot ansikte med supermarkets som kulminerar i ondska med så mycket socker även i mat som man minst anar tillsammans med flott-oset från olika Diners.

Organisk-biologisk odling är en form av ekologisk odling som skapades på 40-talet av schweizaren Rusch. Enligt honom är det viktigt att skapa en levande jord med hög mikrobiologisk aktivitet. I Sverige har föreningen FOBO sedan 1977 arbetat med att sprida kunskap om ekologisk odling. Förbundet bildade KRAV 1985.
GOBO på 401 Avenue of the Americas serverar inte ekologisk mat vad jag känner till, men det är vansinnigt god asiatisk mat; helt vegetarisk och det mesta går även att få glutenfritt.

Abc kitchen känns behagligt sval och så genomtänkt att det blir en smula torrt, men knappast tråkigt. Till köket finns en enorm butik med flera våningar upp i huset. På taket sägs restaurangens trädgård finnas med kryddodlingar och mikrogrönsaker. Bardisken kommer från en gammal kyrka. De udda silverbesticken och småfaten smakfulla seconhandfynd uppblandat med den stramaste glasuppsättning och handgjort porslin.
Jean-George Vongerichten är fransman och äger förutom Abc Kitchen 40 olika ställen i hela världen. Vad man än tycker om just det eller om stilen på restaurangen, kan man inte annat än njuta av maten. Goddamnit (!) det var den godaste pastan jag ätit i manna minne och ändå var det inte länge sen jag spenderade en vecka i pastans hemland.


Marja-leena Sillnapää.
NYC 2011.


Tack Gunilla Ringborg och Roger Skjöd för att Ni bjöd med oss dit!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0