Lesley Gore - You Don't Own Me

*
Lesley Gore var en av de största kvinnliga popartisterna under det tidiga 60-talet. Hon slog igenom som 17-åring, men denna recension har inget med det att göra. Det har istället just med Lesley Gore i just den här låten att göra; You don´t own me.
Att vara Lesley Gore - You Don't Own Me, kräver inte en särskild sångröst eller att uttrycka vackra ord likt klyschor. Att vara lite Lesley Gore - You don´t own me, är att vara sig själv t ex att klä sig i precis vad som helst och ändå vara fullständigt trovärdig.
Det finns en paroll som är Lesley Gore - You Don't Own Me som Grynet (Elin Ek) myntade "Ta ingen skit".
Det finns en annan paroll som är Lesley Gore - You Don't Own Me som Sten Hanson myntat "Skärp dig för fan".
Det handlar alltså inte om att vara eller se ut på ett visst sätt. Det borde egentligen inte ens handla om att ha ett visst kön. Alla skulle kunna bli Lesley Gore - You Don't Own Me, men det är säkert en fördel att redan ha en hel del av det i ryggraden tidigt. Se och hör den om och om igen, det är något med hur hon sjunger texten. Det kan ses som banalt bara för att det är popigt 60-tal och en ung tjej med tillgjorda lockar som sjunger. Men det här är viktigt. Gifter kan lagras i hårstrån i åratal, men vi har alla chanser att ändra på allt med avgiftning. De flesta människor är ovilliga att kompromissa om sådant de tycker är rätt och riktigt. Värderingar är i regel väldigt permanenta och har ofta grundlagts tidigt i livet. Och kanske har man investerat för mycket i sina övertygelser för att ge upp dem. Samtidigt: får någon tillfälle att bearbeta även det man länge tagit för givet och hållit som sant och gott, kan vederbörande vara öppen för en omprövning om man har något att vinna på detta och om man erbjuds en möjlighet att ändra sig utan att det känns förnedrande. Det vi alla vinner med att bli mer Lesley Gore - You Don't Own Me, är att det inte behövs några knytnävar eller höjda röster som gapar ner med gubbarna. Vi kan samsas, jo visst, vi kan samsas. Om alla förstod att vi har alla samma värde, att ingen äger någon annan, att alla ska kunna uttrycka sig... då blir alla precis alla vinnare till slut.
Att äga anses fint i vår tidsålder. Men att vara ägd; hur skulle det kännas?

äga subst. ägovidd, besittningmarktomtteglottfastighetegendom
verb 1 rå om, hainnehabesitta, förfoga över, råda över, ha i sin ägo, vara ägare till 2 vara berättigad att,  3 ägarum händainträffaförsiggåske

*
Jag känner tre personer som lever på var sitt håll. Jag skulle tro att de är ovetande om varandra, men de har en sak gemensam; de är Lesley Gore - You Don't Own Me. Det handlar om självständiga personer med integritet och en obunden position tack vare ett gediget kunnande på sitt område. Det handlar om personer som har förstått vitsen med relationer och det fina med livet i samarbetet med andra.
Se det här klippet på youtube
http://www.youtube.com/watch?v=CmOrWG2FTbg&feature=player_embedded
och ditt liv kanske får ett nytt skimmer. Kanske är även du Lesley Gore - You Don't Own Me?
Om du vill får du låna mina; Sophia Söderqvist i Göteborg, Sara Elggren i Stockholm eller Jenny Högström i Skåne. Det här är nämligen personer man vill ha i sitt liv på ett eller annat sätt.
Marja-leena Sillanpää.

tack tacksamhet, erkännande, erkänsla, uppskattning, gottgörelse, gratifikation; tacksägelse, lov, pris

*
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0