tatuering - konst


Nytatuerad svala på arm.
Armen sitter på Joachim Nordwall.
Svalan är en fågel.

Svalor förekommer över alla delar av jorden med undantag av Arktis och Antarktis. Man brukar säga att svalor kan spå väder. Orsaken till detta är att de insekter som svalorna äter stiger högt när luften är klar, men håller sig nära jordytan vid mulet väder. Svalans sång är ett glatt kvittrande, som ofta slutar med något som påminner om su-siir med den andra tonen högre än den första med sjunkande tonhöjd. En tonhöjd är ett ljud, en klang eller ett sätt att tala. Det kan även vara en färgton, en nyans som skiftar i en tatuering. Tatuering är en beständig målning av huden genom penetration av nålar doppade i färg. Denna teknik kallades Tattoe som senare blev tatuering. I den första tekniken spetsades djurben till vassa nålar som man slog in i huden med en liten hammare. Tatueringar har funnits i tusentals år runt om världen. I västvärlden var det under lång tid nästan uteslutande sjömän och kriminella som bar tatueringar till dess att det åter blivit ett mode. Luffarprickar tatueras på egen hand och ska vara placerade för att kunna döljas när man håller tummen mot pekfingret. På min högra handled sitter tre naturliga prickar som påminner om luffarnas.

Konstnären Santiago Sierra anlitar nödställda människor i en rad verk till att utföra handlingar med syftet att klarlägga samhällets uppdelande i "vi" och "dom utanförstående". Aktionerna fungerar ofta som installationer, men dokumenteras också i form av foto och film. Till "160 Cm Line Tattooed on 4 People" värvade Sierra heroinberoende prostituerade från gatan. De tatuerades med en linje på ryggen i utbyte av en sil heroin.
För över tio år sedan hörde jag talas om en finsk konstnär som tatuerade grisdelar. Tatueringarna ställdes ut i frysdiskar. Den belgiske konstnären Wim Delvoye tatuerade istället levande grisar. "Art Farm" hade syftet att höja värdet på grisar litterärt. (Wim Delvoye sägs vara vegetarian). Det sägs att tatuerartekniken går utmärkt att öva på bananer och därmed behövs inte våra eller grisarnas skinn.
"Skin" är en novell skriven av den amerikanska författaren Shelley Jackson. Den publiceras med varje ord (2095 stycken) tatuerat på frivilliga personer världen över, ett ord i taget.
Hennes första novell "The Melancholy of Anatomy" kan osökt förflytta tankarna till en annan tjusig titel. "Departure of Melancholy" är en antologi från 2008 och på cd´n finns flertal nämnvärda ljud t ex en gråterska av Peter Cederblom och ljudet av fallen från olika broar i Stockholm av Petra Axelsson.I installationen "Nio kyrkogårdar" på textutställningen Gråzoner (Ystad konstmuseum) hösten 2010 visades bl a denna svala (se bild).
En jäkligt fin tatuering på en trevlig arm är just en svala (se bild).
En av de minsta sitter på min vänstra axel är ett älvkors (utan bild).
Älvkors är ett tecken på att jag ständigt vakas av en ande.länkar relaterade till recensionen:
http://web.comhem.se/elggren/fer/fer_departure.html
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3275&grupp=6556&artikel=2776332Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0