Sunset Park - Paul Auster

Sunset Park - Paul Auster
Henry Holt and Company, 2011
ISBN 978-0-312-61067-8


Sunset Park köptes in ganska tidigt under min vistelse i New York. På en kort promenad (bara 4 kvarter hemifrån på vår egen gata) upptäcktes bokaffären Three Lives & Company. Jag ville köpa något där, nästan vad som helst och hittade ett vykort med ett foto på själva bokhadeln. Strax därefter hittades även Sunset Park. Den skulle kunna bli trevlig att läsa. En ny Paul Auster alltså. På engelska. När man befinner sig på plats under läsningen. Så tänkte jag. Och postade vykortet.
Lika trevligt som det är med en bok som är snygg och lika skönt som det är att bläddra i en bok med skönt papper, lika trist är det med fula omslag. Den typiskt amerikanska pocketupplagan ter sig sympatisk, men omslaget på Sunset Park var fult, så fult så det var omöjligt att ens börja att läsa boken. Efter en tid målades omslaget helt sonika om med svart tuschpenna, men trots detta var det trögt att komma in i Sunset Park.
Hör du till dom som haft en spännande period av Paul Auster i ditt liv, men känner att spänningen dalat tills den kanske till och med är över, kommer du nog att förstå vad jag menar. Om du inte känner dig färdig med Paul Auster och inte hunnit läsa hans senaste, men ämnar att göra det med höga förväntningar, ska du kanske sluta läsa denna text nu.

Upplägget är något typiskt Paul Auster; olika liv delas in i just sina olika liv som på flera sätt flätas samman, då och då med en kittlande koppling till det förra. Kapitlen är indelade i huvudpersonen Miles Heller, Bing Nathan, Alice Bergstrom, Ellen Brice, Miles Heller (igen), Morris Heller, Miles Heller (igen), Ellen Brice (igen), Alice Bergstrom (igen), Bing Nathan (igen), Mary-Lee Swann, Morris Heller (igen), Alice Bergstrom and Ellen Brice (tillsammans) och avslutlingsvis sluts cirkeln med det sista kapitlet Miles Heller.
Miles Heller är en genomsympatisk person och trots ett svårt trauma och introvert hållning är han omtyckt av alla de andra ovan nämnda, samt ytterligare hans unga flickvän, Pilar. Under historiens gång visar det sig att alla i huset på Sunset park inte bara tycker om utan dessutom visar sig vara förälskade i Miles Heller. Både Alice och Ellen samt hans goda vän Bing. Det blir tröttsamt.
De bästa stunderna fick mig att tänka på vissa klipp från Lars von Triers senaste film Melancholia. Det är när filmen är som svagast, vilket knappast Lars von Triers filmer någonsin är. Om jag istället skrivit om Melancholia eller någon av hans andra filmer skulle jag få anledning att hylla Riket, som antagligen är den bästa tv-serie som gjorts. Om man inte sett Riket ska man hyra alla delar samtidigt och se så många avsnitt som möjligt, efter varandra, i ett sträck. Såg man serien när den sändes på tv ska man ändå göra samma sak. De håller tveklöst och är kanske till och med om möjligt ännu bättre nu, som ett slags facit för allt hans därefter kommande. Lars von Trier måste verkligen haft en fantastisk tid under inspelningen av Riket, med världens bästa flow.
Precis som Paul Auster med New York Trilogin...!


För att göra Paul Auster någon rättvisa finns alltid en slags sug i hans böcker som håller läsaren kvar trots allt och skapar en situation med två aktörer där den ena (symboliserad av katten) med överlägsen kraft försöker dra nytta av sin motståndare (symboliserad av råttan) som i sin tur varje gång skickligt slingrar sig ur kattens grepp. Sunset Park fick mig sugen på att läsa om New York Trilogin. Fast på engelska; The New York Trilogy. Det kunde vara intressant att läsa om den så här långt senare för att se om den fungerar på samma sätt som att se om alla avsnitt av Riket. Men efter bara en sida slog det mig att man kanske ändå ska låta bli. För det mest fantastiska med Paul Auster är två bokhyllor i järn av konstnären Petra Axelsson.
Det var till henne som vykortet skickades.

Marja-leena Sillanpää
New York 2011.






Tre tips på beroendeframkallande bokaffärer i NY:
1. Three Lives & Company. (pocketböcker i Amerikanskt format)
2. Left Bank Books. (som en New York variant av Antikvariat Hundörat i Stockholm; en njutning om man gillar välbevarade gamla böcker i förstahandsupplagor)
3. STRAND. (här finns det bredaste utbudet och utbytet)

* Trots dessa fina ställen för bokupplevelser, är det svårt att slå Rönnells Antikvariat i Stockholm.


Pekka
som rönnellstomte.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0