snö - ett fenomen

sörmländsk snö

 

 

Snö är iskristaller, enstaka eller sammanfogade, som faller från ett moln.
Snöfall beskriver snöande medan snötäcke är snön som ligger på marken.
Snö kan också virvla upp i motsatt riktning, till synes obegripligt upp från marken.
Det är på marken man rullar snö till bollar som blir större och större tills man kan ställa dom på varandra. Med tre bildas en snögubbe. Med ännu fler kan det bli en iglo. Om iglon är liten kallar vi dessa för snölycktor (då tillkommer ett brinnande ljus). När jag var barn hölls det på mycket med den här typen av byggen. Därtill gjordes otaliga snöänglar, det förbrukades pulkor och snowracers och miniskidor som vissa kallade för trickskidor. Att äga sin egen spark var lika vanligt som att ha cykel på sommaren.
I den by där jag växte upp, Koppartorp, ville man aldrig gå in den här tiden. Vi kunde stå timmar med nyllena uppåt för att fånga snöstjärnor i gapen, tills vi var mätta.

Snöstjärnor kallas nedfallande iskristaller som klumpas ihop till snöflingor.
En kristall är ett fast ämne vars atomer, molekyler eller joner bildar en regelbunden struktur som upprepar sig exakt i alla tre dimensioner. Motsatsen är ett fast ämne utan ordnad struktur. Ordet kristall härstammar från grekiskans krystallos som betyder klar is. Det finns identiska snöstjärnor, men chansen att påträffa två exakt likadana är försvinnande liten. Isnålar är nederbörd som faller från en klar himmel och består av mycket små iskristaller som är så tunna att de tycks sväva i luften.
Snötäcket har värmeisolerande funktion som förhindrar att växter förfryser.
Snötäcket är även ljuddämpande och man kan redan vid uppvaknadet, innan man ens tittat ut genom fönstret, "höra" att det snöat under natten. Täcke är en sängklädsel av tjockare textil som kan placeras ovanpå kroppen vid sömn. Kroppstemperaturen sjunker vid vila, vilket säkert är orsaken till att människan sedan urminnes tider har placerat något över sig på natten. Täcket består ofta av en fyllning med ett överdrag som håller fyllningen på avsedd plats. Oftast förses täcket med ett lakan mot den sovande eller läggs i ett påslakan numer som minimerar trassel under natten.
Täckmantel var en ljudinstallation som bestod av övertäckningar och draperingar med vita lakan. Likt ett skyddande snötäcke i naturen, kunde vita lakan skydda möblerna under vintern i sommarhuset mot damm och solblekhet. Ett fenomen som var mer brukligt förr hos herrskapsfolk med tjänstefolk som stannade kvar och förberedde övertäckandet inför vintern.
En evighet med sorgkant visades tre år senare och de vita lakanen som legat förvarade dammades av till en ny och större installation. Frakten kunde ses som en form av snöskottning, från ett ställe till ett annat.
Nedåtvända (sett ovanifrån) gjordes för att gå i ide. Helst i snö.

* Täckmantel, Forum Stockholm 2008.
* En evighet med sorgkant, Skånes konstförening Malmö 2011.
* Nedåtvända (sett ovanifrån), Fenchel House Chicago 2011.

Ibland kan man höra personer som är födda, uppväxta och bosatta i Sverige att de inte tycker om vintern eller snön och gärna skulle bo i ett varmt land i ständig värme. Men hör man till den typiskt nordiska sorten som älskar just detta med växlande väder och att få bära varma kläder, är en vinter utan snö miserabel.
För några dagar sedan kom köldknäppen till New York.
Det sägs att snön här brukar vara magisk.
Men när utomhustemperaturen är över 0 °C brukar snö som ligger på marken normalt smälta och bli tö.
På bild ser det alltså mest besvärligt ut och jag befarar att snön är lika romantiserad här som t ex Central Park. På helgerna är Central Park överbefolkad som Liseberg under högsäsong.
Men det kanske är som med de blommande körsbärsträden i Kungsträdgården som är lätta att missa om man inte råkar ha ärende ditåt dessa rätta dagar.
Jag kommer hur som helst att släppa allt annat när snön kommer.
Det kallas även för snöblindhet.

Marja-leena Sillanpää
NY 2011.


























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0