Nyår - ett klockslag


Fyrverkerier.


Ring.

Klocka.

Ring.

Strax före tolvslaget reciteras delar av Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan på Skansen. Det är tradition i Sverige sedan 1895. Sedan 1977 har traditionen också visats på TV och recitatörer som jag minns genom åren har varit Georg Rydeberg, Margareta Krook och Jan Malmsjö. Andra TV-program förknippade med nyår är Grevinnan och betjänten som sänts på nyårsafton så länge vi kan minnas och Ivanhoe som visats på årets första eftermiddag gärna tillsammans med årets första pizza.

 

Nyår är en traditionell högtid som firas på klockslaget tjugofyra dvs tolvslaget på nyårsafton som betraktas som övergången från det gamla (som varit) till det nya (som vi hoppfullt väntar oss). Medan jul är en högtid som i regel firas med familjen är det vanligt att man på nyårsafton har en fest eller middag med vänner. Denna tillställning får gärna vara exklusivare än vanligt och man är ofta finklädd med ovanligt mycket glitter och glans. Tillsammans äter man och umgås man; kanske chips med dip och andra tilltugg till drinkar både innan och efter festmåltiden. Till tolvslaget går festdeltagarna ofta ut till någon plats där man kan avlossa fyrverkerier eller så ställer man sig vid fönstret eller på balkongen för att se fägringen. Det är också vanligt att ha med sig skumpa så som äkta champagne som ska drickas precis på tolvslaget. Minuten innan tolvslaget räknar man ned och på tolvslaget ropar man "Gott nytt år!".

En annan tradition är nyårspussen i samband med tolvslaget; man pussar en eller flera av de andra festdeltagarna på kinden eller munnen. Denna sed fick konsekvenser under millenieskiftet då prick alla på nyårsfesten i Skogskyrkogården insjuknade i vinterkräksjukan efter nyårshelgen. Om man i något avseende vill förändra sitt liv under det kommande året kan man avge ett nyårslöfte. Ett nyårslöfte brukar handla om att man ska bättra sig (t ex börja träna eller lära sig ett nytt språk) eller sluta med någon dålig vana (t ex att bita på naglarna eller röka).

Varje år är det flera hundra personer som uppsöker akuten pga skador av fyrverkerier och nyårsraketer. En raket är ett oftast flygande, spolformat föremål med spetsig nos. Spetsig nos är vanligt förekommande hos vissa hundraser. Många hundar är skräckslagna för smällare och raketer runt nyår. Med en viss inblick i hundliv borde vi fira utan smällare och kolla in miljövänligt fyrverkeri.

 

 

Tomtebloss.


När fyrverkerierna och blossen ebbat ut och champagnen är slut brukar man dra sig tillbaka till festen för att fortsätta att umgås ytterligare ett par timmar, ofta med starkare drinkar, högre musik och rytmiska kroppsrörelser. Varje rörelse innehar möjligheten att likna en dans.

I natt börjar ett nytt år. Igen. Det blir trevligt med middagen med vänner kanske i China Town och häftigt om vi även tar oss till den där festen i Brooklyn. Men nyår är ingen högtid som har stor betydelse i mitt liv. Det kan lika gärna sluta med att jag blir kvar i ateljén. Och glömmer bort tiden. Det har hänt förr.

Gott nytt år...!

 

 

Marja-leena Sillanpää.

NYC 2011.

 

  

  

På finlandssvenska heter tomtebloss spraksticka. Observera att alla vokaler uttalas som korta dito.

Recept på egna tomtbloss.

 

  

 


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0