Nautofon - bok

Nautofon – bok.

2010.

 

Denna publikation kanske kan ses som en antologi eller tidskrift; det är flera inbjudna eller inblandade som håller sig inom ett specifikt tema. Bokens inledning är skriven av redaktionen Nautofon och därefter följer bilder och texter på engelska av runt tio andra. Jag skulle själv mycket väl kunnat ha varit en av de andra... men jag känner inte redaktionen och de känner säkerligen inte heller till att jag är clairvoyant. Det kan naturligtvis vara en nog så spännande anledning till att skriva en form av recension.

 

Även solen har årstider. Nautofon erbjuder oss guidning, eller i alla fall sällskap. Liksom slår följe med oss någonstans där det ännu finns många dörrar i muren att upptäcka. Ett herbarium som utöver att samla också hoppas förvandla och påverka. Nautofon har sedan våren 2008 existerat i form av ett webbarkiv (se nedan). "Nu expanderar de till förlagsverksamhet och kommer att uppmärksamma alternativa världsåskådningar samt perifera tankar och fenomen, kantad bl a av solfläckar, morfogenetiska fält och parapsykologiska laboratorier, spekulationer kring klardrömmarnas Tao." Eller som att till exempel i förväg veta vilken siffra som genererats av en slumptalsgenerator. Vi kan höra en röst berätta något som vi annars kanske inte skulle kunnat veta. Vi upplever att vi befinner oss både på platsen där vår fysiska kropp är och på platsen där andra händelser sker. Vi upplever ett fenomen; som att vi ser bilder eller filmer likt visioner i vårt inre.

Nautofon är en publikation att ta på allvar trots att den med en snabb överblick ser just snabb ut. Under ett abnormt själstillstånd kan vi skåda ting som är dolda för sinnena, exempelvis att se vad som tilldrar sig på avlägsna platser dit synen inte når eller att läsa med förbundna ögon ja just det att se vad som tilldrar sig på avlägsna platser dit synen inte når eller att kunna läsa med förbundna ögon om och om igen exempelvis för att se vad som tilldrar sig på avlägsna platser dit synen inte når och att helt enkelt läsa med förbundna ögon. Som att se mer från kanten än om man stannar kvar i navet som ursprungligen är den centrala delen varifrån ekrar strålar ut dvs centralpunkter av olika slag. Som att Andy Kaufman lever. Han påstås ha dött år 1984, just när Beth Laurin befann sig i Berlin då hon upprepade att detta var genombrottet, det definitivt framträdande av något nytt. Och allt hänger ihop ja allt hänger ihop. Och fotografierna på inplastade figurer som skådar ut i intet eller alltet eller helt enkelt in till sig själv. Funna och för oss delgivna av Roberto N. Peyre. För min del skulle det kunnat ha räckt med dessa bilder, fast fler många fler, mellan de innehållsmässigt täta texterna. Många bilder fungerar utmärkt som illustrationer till det man läser; det skulle möjligen ändå ha varit lugnare med färre. Men det som gör Nautofon spännande är bland annat dess svårbestämbarhet, utbrytningarna ur etablerade stilmönster och genrekategorier. Mycket av dess potential handlar kanske om ett bejakande av olika former av överlagringar. Det rör inte minst de konceptuella frågeställningar som gömmer sig i mötet mellan det verkliga från det till synes overkliga. Det ena går över i det andra, och i själva uppblandningen uppstår nya former av berättande, nya sätt att ta till sig materialet. På så vis är det en kompakt tidskrift att lustfullt och stimulerat dyka in i.

 

Läs den ensam i ett tyst rum i mörker på fastande mage. Det är tipset vi får redan i förordet. Det kan få gälla även alla mina kommande recensioner.

Marja-leena Sillanpää.

 

Nautofon: http://www.nautofon.eu

Nautofon hade release 24 september på DKTUS i Gamla stan som är en helt annan plats väl värd att hålla koll på: http://dktus.org

recensionen är publicerad på Tidningen Kulturen

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0