frankfurt - café

café frankfurt på Pipersgatan 27

 

Ett café (konditori eller cafeteria) var från början en inrättning som serverade kaffe med kaffebröd. café frankfurt gör det. Kaffebröd får oss säkert fortfarande att tänka på klassiska bakelser, kanelbullar, småkakor, biskvier, semlor och maränger med rostade mandelflarn. Allt det finns inte på café frankfurt, men gå ändå dit och beställ något mycket mycket godare! Koncentrera dig exempelvis på det smarrigaste kaffet som erbjuds till ett surdegsbröd med enkla och smakrika pålägg. Det här är dessutom ett osedvanligt trivsamt och okonstlat café. Det har vi Hanna, som äger stället, att tacka för.

 

Att träffas på en fika eller att sitta ensam på ett café kan ge olika nostalgiska stämningar. Till vissa caféer vill vi återvända regelbundet, medan andra faller i glömska trots att fikat smakade bra. Att välja ut ett favoritcafé är ingen enkel sak; det finns ganska många fikaställen runt jorden som gjort minnesvärda intryck.

I Ungern… stora svala salar med tunga heltäckande draperier för fönstren, bakelserna kompakta och söta. I Egypten… överraskande nog den godaste Tiramisun, blånande lysrörbelysning med solen gassande utanför. I Paris… naturligtvis croissanter till starkt kaffe på uteserveringar, alltså direkt på trottoaren med biltrafiken. I Riga… återvänder till samma café i hörnet med milt citronte i glaskoppar till stekt potatis och ägg. I Finland… närapå salta bakverk toppade med sliskig sylt, på kahvilassa njuter man mest av språket, gråtnostalgiskt. I Wien... sagolik apfelstrudel på Freud-cafét, med näsborrarna svidande av mögeldoften. I Beijing... totalt smakbefriade smörkrämstårtor med de vackraste dekorationer, konstfulla svanar handgjorda av körsbär. I London... a nice cup of coffee med scones i Balham, efter en vinterdag på kyrkogårdar. I Berlin... återvänder till samma ställe ”dagenefter” gärna med de Berlin-bosatta vännerna eller en ensam frukost på Morena i Kreuzberg. Och så Stockholm...

det finns stillsamma caféer där man vill sitta ensam och det måste så få förbli. Det finns andra som funkar intimt för enskilda samtal; KAFFE för Grandiamöten och Petit France när man vill få ett ögonblick i Paris. Tidigare kunde man ses i större gäng, hänga i timmar på det redan legendariska Café Edenborg i Gamla stan, vilket inte gör sig möjligt längre. Men så finns det trots allt ett ställe som funkar för alla, precis alla slags behov och tillfällen; café frankfurt.

 

Frankfurt är en metropol i Europas hjärta präglat av spännande motsatser, av traditionellt och modernt, nöjen och kultur, livlig samvaro varvat med lugna tankar. café frankfurt i Stockholm är just allt det där.

Marja-leena Sillanpää.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0