Balroynigress - musik


Dress the Ship in Black

2010

Shampoo & Champagne

2007

Utgivna på Kning Disk.

 

Att klä ett skepp i svart, att vara klädd i svart...

Klädreglerna för begravningar är fortfarande oftast svart. Att vara klädd i svart får oss att verka längre och slankare. Svart kan definieras som frånvaron eller som närvaron av alla andra färger. Orsaken till att något verkar svart för ögat är att inga synliga färger reflekteras. Svart kan ge uttryck för styrka, elegans, död och mysterier. Förr bar präster endast svart. Prästen är den som sägs fungera som förmedlare mellan människa och gud. Svart representerar det ursprungliga tomrummet som associeras med rädsla och även det okända, eftersom mörker förhindrar seende. Ordet svart är ett lånord från tyskan, men på spanska och flera romerska språk heter svart negro. Ordet ”neger eller negress” är en föråldrad beteckning idag för mörkhyad person. En association som återfanns i en del av Indien, är synen på svart som det allra vackraste, men i den västerländska kulturen ses svart som sorgens och allvarets färg. Svart har kopplats samman med revoltörer, anarkister och inom punkrörelsen klädde man sig fullständigt i svart. Anarkismens svarta fana var från början en sorgefana. Det berättas att någon tog av sin svarta sidenunderkjol inför en demonstration i Paris 1883, hängde den på ett kvastskaft och anarkismen hade fått sin flagga! Svarta fanor är skriven av en tämligen arg August Strindberg och Bo Cavefors ger ut nya nummer av tidskriften Svarta Fanor. "Den Lila Svarta" är en aktivisthandbok som bland annat innehåller instruktioner för hur man försvarar en demonstration mot polisinsatser. Icke att förväxla med "den lilla svarta" som ursprungligen lanserades 1926 av Coco Chanel.

 

Allt har med Balroynigress och musiken i Dress the Ship in Black att göra. Det handlar om förhållningssätt som jag ser det, om konsten som ingång, om det som har med mer än sin egen betydelse att göra och om lusten när Erik Jeor gör musik. Musiken ligger i lager som skickligt ändrar riktning och när rösten skevar, nästan brister då njuter jag som bäst. Bitvis handplockas t ex Joachim Eckermann för musiken eller Simo Brotherus för text. Jag vet inte exakt vem som tillför vad, men rimligen finns underströmmar som påverkas av Elvire Soyez närvaro. För samtidigt som skepp är en boktryckarterm för en plåt för förvaring av uppsatt text, delar ett annat skepp av byggnader med kolonner, pelare eller liknande. Det är en vanlig indelning speciellt i kyrkobyggnader med mittskepp och sidoskepp. Skepp liksom Ship to Gaza för de mänskliga rättigheterna som faktiskt tar sig dit där det verkliga förtrycket pågår, medan skeppet af Chapman däremot har legat för ankar vid Skeppsholmen sedan 1937. Erik Jeor studerade konst strax intill 70 år senare. Balroynigress berättar för oss om allt detta; om allt som är möjligt och det är jäkligt trivsam lyssning som funkar om och om igen och, föreställer man sig, år efter år. Dress the Ship in Black är Balroynigress andra album som ges ut på Kning Disk. Balroynigress passar för övrigt fint där med andra utgivningar av unga män t ex Misophone eller Voice of the Seven Woods. De utmärks av självständiga, lågmälda och  individuella röster med personligt story-telling som sammanhänger i behagliga melodier. (Tur ändå att Kning Disk ger ut en överraskande stark röst också, likt en kronjuvel finns Anna von Hausswolff). Balroynigress däremot tar inte i så man smäller av nere från gravar. Balroynigress musik följer vindarna inifrån dunkla vrår ut i de öppna vidderna och upp bland molnen, för att landa en stund på våra axlar. Det känns inte tungt, så vi lyfter.

Marja-leena Sillanpää.

 

Balroynigress egen beskrivning:

Take the time to bless

your surrounding mess

whatever your home address

you've got of it in excess

get off your bench press

it won't lift your distress

you need to confess

talk and express

with sweat and finesse

not to impress

on your local noblesse

but to obsess

your right to possess

a garlic press

don't repress

your yearn for success

don't suppress

your eagerness to undress

unless you need to stress

your right to sleep in your wedding dress

nevertheless

call for the pony express

to bring you the latest from Balroynigress!

 

Balroynigress uppträder och Dress the Ship in Black släpps 11/12 på Söderhöjdskyrkan. Om du får plats på någon kyrkbänk kommer du säkert att få en oförglömlig kväll!

Erik Jeor - sång och gitarr,
 Marcus Palm - sång och gitarr,
 Ylva Ceder - sång och synt, gitarr
, Patric Thormann - sång och bas,
 Pontus Langendorf – percussion, 
Magnus Olsson – trummor,
 Elvire Soyez - scenografi.

 


 

(Konserten börjar kl 20:30. Inträde 50 kr. OSA till balroyni@gmail.com)

recensionen publicerad 6/12 : http://www.tidningenkulturen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0