Del nr 4 av Tillstånd VI - Beth Laurin

 
 
 
 
Del nr 4 av Tillstånd VI

(volym 37 ccm)

Beth Laurin

 

Arkivgalleri invigs med Del nr 4 av Tillstånd VI av konstnären Beth Laurin. Objektet har sitt ursprung i Tillstånd, en stor skulptur från 1969-70.                                      

 

Tillstånd har olika betydelser. Detta tillstånd har krökt sig och fångats i ett viloläge för att sedan skivas likt en limpa eller falukorv. En limpa kan vara en typ av avlångt bröd, en sits för moppar eller en avlång förpackning som innehåller ett antal cigarrettpaket. Det hårda penetreras av det mjuka och det kan lätt deformeras utan att förstöras. Inom juridik talas det om uppehållstillstånd, inom fysik om egentillstånd och inom medicinen om ett allmäntillstånd. Tillståndets motsatsord är förbud.

I ett mellanrumstillstånd, såsom det som balanseras på gränsen till kaos, har vi nu funnit ett ögonblick av stillhet förvarat i arkivet. Det är inte konsten som är i kaos här, det är i avsaknaden vi kan känna, liksom läsa mellan raderna.

I samband med Beth Laurins stora utställning, på Konstakademien 2009, läste jag någonstans om tillståndets omslutning. Det passar fint som en summering av denna utställning. Tillvarons tillstånd fångas och formas som ett tyst ljud, i en skulptur.

 

Marja-leena Sillanpää                                                                                                                      

Stockholm mars 2013

 

* visades första gången på tsnok

www.tsnok.se

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0